Kabızlığın en önemli nedeni abur cubur
Çocuğun sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kabızlık, çocukluk yaş grubunun yüzde 28’ini etkiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr., kabızlığın yaşamı tehdit eden bir hastalık olmasa da yetişkinler ve özellikle çocuklar için oldukça can sıkıcı durumlara yol açabildiğini, kabızlığın temel nedenlerinden birinin yanlış beslenme alışkanlıkları olduğuna dikkat çekiyor. Namık Kemal Akpınar, “Abur cubur yani ev dışından temin edilen ve birçok katkı maddesi içeren konsantre şekerli gıdaların tüketilmesi, yeterli sebze ve meyve tüketilmemesi, aşırı pastörize inek sütü tercih edilmesi, yetersiz lifli gıda ve yetersiz sıvı tüketilmesi alımı kabızlığa neden olabilir. En sık yapılan hatalardan biri bu dedi.
Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr., kabızlığın haftada 3 defadan az, sert ve ağrılı dışkılama durumu olarak tanımlanabileceğine dikkat çekiyor. Namık Kemal Akpınar, “Kabızlığın olumsuz etkileri çok çabuk geçmediği için hem ebeveynler hem de çocuklar için bir takım sıkıntı ve zorluklara neden olabiliyor. Ancak bu bozukluğun ömür boyu sürecek bir sorun olmadığı unutulmamalıdır. “Hastanın normal hayatına dönmesi bazen haftalar hatta aylar sürebilir, bu nedenle yapılması ve yapılmaması gereken tavsiyelere sabırla uymaya devam etmek gerekir” dedi.
Kabızlığı önlemek için çocuğu dışkılama konusunda ödüllendirmek gerekir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr., tuvalete gitmeyi isteyerek veya istemeyerek geciktirmenin kabızlığa zemin hazırladığını söylüyor. Namık Kemal Akpınar, “Dışkı taburede bekledikçe sıvı içeriği azalıyor ve dışkı daha katı bir hal alıyor. Yani hasta çıkışın son aşamasında dışkılamayı beklediğinden kişinin tuvalete gitme refleksi giderek azalmaktadır. Anal yara veya hemoroit gibi rahatsızlıklar da dışkılama sırasında ağrıya neden olabilir ve bu da özellikle çocuklarda dışkılama alışkanlığı gibi zararlı alışkanlıkların oluşmasına yol açabilir. Ilık su ile yapılan oturma banyoları anal ağrının azalmasına ve rahatlamaya yardımcı olur. Özellikle yemek yerken ve yemekten sonraki ilk 30 dakika içinde kişilerin bağırsak hareketleri hızlanır. Bu nedenle kabızlıktan yakınan çocuğun her yemekten sonra, özellikle de kahvaltıdan sonra tuvalete oturma alışkanlığını kazanması gerekir. Tuvalet alışkanlığını geliştirmek; “Çocuğu en az 10 dakika tuvalette oturtmalı ve her idrar yaptığında ödüllendirilmelidir.”
Hamur işleri kabızlığa iyi gelmiyor
“Mevsimine göre kuru veya taze kayısı, erik, armut, şeftali vb. 2, günde 2 bardağı aşmamak, bol sıvı tüketmek, şekerli hamur ve hamur türevi gıdalardan uzak durmak gerekir. Patlamış mısırın lif içeriği yüksek olduğundan aralıklarla alınması gerekir. Birçok hastalıkta olduğu gibi kabızlık konusunda da dikkat etmek ve yaygın yanılgılardan kaçınmak gerekir. Fitil veya sabun ve benzeri tekniklerin sık kullanılması değil, uzman hekimlerin tavsiyelerini dikkate almak gerekir. “Tedavide kullanılacak ilaçlar doktorun önerdiği doz ve sürelerde kullanılmalı, dışkılama kolaylaştıktan sonra ilaç tedavisi birdenbire değil aylar içinde azaltılarak kesilmelidir” dedi.
Kabızlık nadir de olsa başka bir hastalığın belirtisi olabilir.
Kabızlığın yüzde 95 oranında başka bir hastalığın belirtisi olarak değil, beslenme ve tuvalet alışkanlıklarındaki kusurlar nedeniyle ortaya çıktığını belirten Dr. Namık Kemal Akpınar, “Ancak yüzde 5 gibi düşük bir oranda da olsa kabızlık başka bir rahatsızlıktan dolayı da ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda genel olarak tanımlanan kabızlık belirtilerine ek olarak ek bulgular da ortaya çıkar. “Bu ek bulguların dikkatle takip edilmesi ve doktorla paylaşılması, çok geç olmadan kabızlığın altında yatan nedeni ortaya çıkarmak açısından büyük önem taşıyor.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı