Sağlık

Sakız çürük riskini azaltır

Beslenme ile diş çürüğü arasında önemli bir bağ vardır. Besinlerin kimyasal ve fiziksel yapısı, hazırlanışı, yenme durumu ve düzeninin diş çürüğüne neden olabileceğinin altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Ayça Tarakçı, “Sert, yapışkan ve çözünmeyen ağır karbonhidratlar daha fazla çürük oluşturma potansiyeline sahiptir. Sert, lifli ve kokulu yiyecekler ise çürüklere karşı koruyucu rol oynar. Kızartılarak tüketilen gıdaların çürüklere neden olma olasılığı daha yüksektir. Yiyecekleri kaynatmak, yiyeceklerin içinde daha fazla su kalmasına neden olur. Besinlerin kurutularak tüketilmesi de çürük oluşum potansiyelini artıran diğer bir faktördür. Örneğin taze incir daha az çürümeye neden olurken, kuru incir çok yüksek çürük oluşturma özelliğine sahiptir. Çürük potansiyeli yüksek” dedi.

Diş çürüğünün alınan sıvının izlediği yolu takip ederek yayılacağının altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Ayça Tarakçı, “Çürük oluşturma potansiyeli olan içecek bardakla tüketilirse daha çok diş yüzeyi etkilenir, bardakla içilirse daha fazla diş yüzeyi etkilenir. saman bu etkiyi azaltacaktır. Sık aralıklarla yiyecek ve içecek tüketmek diş çürümesi olasılığını artırır. Dişlerin asit ataklarına daha seyrek maruz kalması diş çürüğü oluşumunu azaltır. Özellikle ara öğünlerde yenen besinler özenle seçilmelidir.

Meyveler posa ile tüketilmelidir.

Dişlerin fırçalanamadığı durumlarda su veya gargara içmenin önemine dikkat çeken Diş Hekimi Ayça Tarakçı, “Şekerli gıdaların tüketimi, peynir gibi şekerin oluşturduğu asidi tamponlayan gıdalarla yapılmalıdır. Örneğin kurabiyeleri asitli bir içecekle tüketmek yerine çayla birlikte tüketmek daha doğru olacaktır. Hızlı besleme yavaş besleme ile değiştirilmelidir. Taze meyvelerin suyunu sıkmak yerine meyvenin kendisi posasıyla tüketilmelidir.

Sakız boşlukları önler

Ana öğünlerdeki yağ içeriğinin zenginliği nedeniyle diş yüzeyleri daha kaygan olacağından tükürük miktarı daha fazla olacağından şekerli gıdaları ana öğün olarak tüketmek yerine ana yemeğin sonunda tüketmeniz önerilir. tek öğün  Daha az israf olduğuna değinen Diş Hekimi Ayça Tarakçı, “Ayrıca,   Sakız çiğnemek de diş çürümelerini önlemenin yollarından biridir. Sakız tükürüğün akış hızını arttırdığı için yıkama özelliği ile çürükten korunma sağlar.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu